Zdravim, jsem ted ve druhaku na sps,delame prvni zpravu a poterbuju poradit s vypoctem matice, nechapu tento vzorec (viz obrazek) ,tu spodni cast,kde zjistim ty veliciny?, v tabulkach to nikde nemuzu najit. Silu znam a material je 5D, ale nemuzu najit ani to dovolene napěti.
Sroub mi vysel M12 pri vypoctu. Ale ted nechapu ty vzorce na matici. Pomuze mi nekdo prosim?
Pomůže někdo s výpočtem matice ?
-
pavelbrocek
- Jizah
- V.I.P.

Re: Pomůže někdo s výpočtem matice ?
a co že na tý matici máte počítat?
m - počítám, že výška matice (aspoň v tabulkách se značí m)
p - rozteč závitu
d2 - střední průměr
H1 - jak to říct, styková plocha závitu při kolmym průmětu na osu šroubu?
(v tabulkách to musí být znázorněný, je to daný samotným závitem)
pD - není ani tak dovolené napětí, jako spíš dovolený tlak. Ty jsou údajně 8-10 MPa pro nekalenou ocel a 10-15 MPa pro kalenou ocel (šroub), ale pro konkrétní materiál ti to neřeknu
m - počítám, že výška matice (aspoň v tabulkách se značí m)
p - rozteč závitu
d2 - střední průměr
H1 - jak to říct, styková plocha závitu při kolmym průmětu na osu šroubu?
pD - není ani tak dovolené napětí, jako spíš dovolený tlak. Ty jsou údajně 8-10 MPa pro nekalenou ocel a 10-15 MPa pro kalenou ocel (šroub), ale pro konkrétní materiál ti to neřeknu
a still more glorious dawn awaits. Not a sunrise, but a galaxy rise. A morning filled with 400 billion suns. The rising of the milkyway
-
pavelbrocek
jo tak m jsem nasel,jenom nevim ktere vybrat -je tam m1,m2,m3 a u kazdeho se to lisi o desetinku
- Jizah
- V.I.P.

desetinka sem, desetinka tam, pí je něco kolem tří... stejně se to na konci všechno zaokrouhlí na bezpečnější hodnoty. A co se týče toho m1, m2.. neni tohle pak závislé už přímo na typu matice?
a still more glorious dawn awaits. Not a sunrise, but a galaxy rise. A morning filled with 400 billion suns. The rising of the milkyway
-
pavelbrocek
no u matice M12,tak jsem vybral to prostredni, jinak uz jsem to vsechno dosadil a spocital a ten tlak mi vysel 75 Mpa ,to je asi moc ze? Asi jsem tam nekde udelal chybu,jinak nevis kde najdu presne ty hodnoty povoleneho tlaku pro 5D?
- Jizah
- V.I.P.

ha, asi chybka.. tabulky do Vávry (jsou tu ke stažení), strana 398 - - tabulka starýho značení a dovolených tlaků pD (sic pro matice, ale snad nehraje roli), to co jsem já psal výše, jsou spíše hodnoty pro pracovní tlaky, který nám doporučovali na cviku. Tzn to, co by se zde mělo běžně vyskytovat. Tudíš 75 MPa asi bude trochu moc.
Mimochodem, co ubec počítáš, průměr šroubu, celej šroubovej mechanismus.. ?
Mimochodem, co ubec počítáš, průměr šroubu, celej šroubovej mechanismus.. ?
-
pavelbrocek
No my jsme ted dostali na prvni zpravu (Zavesny trmen) a k tomu jsou vypocty tech jednotlivych soucasi a vykresy budem delat v cadu a kazdy dostal jine hodnoty, sroub uz jsem spocital,ten mam spravne na 100% a plochac uz mam taky spoitany,jen ta matice je nejaka divna
//oprava,v priloze je tam 70 Mpa takze mi vyslo o 5 Mpa vic tak to musim prepocitat
//oprava,v priloze je tam 70 Mpa takze mi vyslo o 5 Mpa vic tak to musim prepocitat