musí???

Archiv neaktuálních či jinak přebytečných příspěvků.
Zamčeno
KON1-Montážka

musí???

Příspěvek

Návrhový výkres se musí kreslit ručně? fakt se mi to ručně dělat nechce, zvykl jsem si na ten autocad

GReddy
Veterán
Veterán

Příspěvek

tak si zvykni na ruce :o) pokud vim zalezelo na cvicicim i kdyz na montazku ke zkousce je navrhak tusim povinny byt v ruce....

tomik

Příspěvek

hodne zalezi na cvicicim...treba se zeptat

Návštěvník

Příspěvek

Čau kolegové,
můžu se zeptat: NÁVRHOVEJ VÝKRES-musim okótovat celou sestavu? Nebo u normalizovanejch věcí stačí švihnout odkaz a max. doplnit nějakou kótou...

Save

Příspěvek

Návrhový výkres je podle mě největší hovadina jejíž význam jsem pochopil spíš jako nástroj buzerace pánů z ustavu výrobních strojů.

GReddy
Veterán
Veterán

Příspěvek

máš zcela pravdu, popravdě taky neznám přesnou definici a všude kde jsem dělal na dočasný úvazek jako konstruktér se pracovalo se sestavou a výrobními výkresy....

mahas

tak,tak

Příspěvek

Bral bych návrhák, kdyby šlo např. o nějakou skicu, nad kterou by si člověk utřídil myšlenky. Tady to má jenom tu funkci, že se v tom cvičící líp vyzná, protože má všechno popsaný na jednom výkresu. První věc (vrtací hlava) jsme museli dělat v ruce :evil: (nakreslil jsem to v CADU a obkreslil na papír), ale pak už to šlo. Buď stačil 3D model (ventil, upínací přípravek (Andrlík)) nebo výkres z AutoCADU (převodovka (Dynybyl)). Pokud měl být výkres z AutoCADU, tak jsem ho dělal vždycky až nakonec z hotový sestavy (smazat čísla pozic a místo nich napsat popis z kusovníku+doplnit nějaký kóty), takže práce k prdu. Fakt záleží na cvičícím... Naposled jsme dělali vřeteník a Šefrna po nás chtěl dva návrhy uložení vřetena (skicu od ruky bez popisů na A4, bez kót, jenom aby byl jasný princip uložení). To se asi nejvíc přiblížilo tomu, proč by měl návrhový výkres vznikat.
Jo a na návrháku u převodovky chtěl zakótovat hlavní rozměry(to je i na sestavě)+všechny uložení např. máš na hřídeli kolo, tak tam fláknout kótu stylem ø40H7/k6.To samý u ložisek,víček atd. Prostě u všeho, kde jdou dvě součásti do sebe.

David

Příspěvek

Save píše:Návrhový výkres je podle mě největší hovadina jejíž význam jsem pochopil spíš jako nástroj buzerace pánů z ustavu výrobních strojů.
Co jsem se tak bavil s lidma co konstruujou v praxi, tak "návrhový výkres" tak jak je chápán některými pány ze zmíněného ústavu (tj. jako zcela bezdůvodná šikana studentů) se v praxi nevyskytuje. Návrhový výkres by měl být prostě prvotní koncept, dle známých z konstrukční praxe "pomalu na hajzlpapíru", ze kterého prostě bude vidět, jak by mělo to, co se navrhuje, vypadat a jak to bude zhruba veliký...

Ale nikde jsem neslyšel o tom, že by se někde dělal "návrhové výkresy" tak, jak na FS: tedy na A2/A1/A0 (menší to většinou nevyjde :-) ), se VŠEMI kótami, drsnostmi a uloženími...

BTW ale u PRO už to snad nedrtí tolik jako u KONů... Vzpomínám si, že nebýt u KON I taky "návrhák", měl jsem to hotový za týde... Takhle jsem se několik dní s..al jen s "návrhákem"..

ALbi
Čestný strojař
Čestný strojař

Příspěvek

Souhlasim s Davidem. Návrhák je v praxi nepoužitelná změt čar. Neni to normalizovaný,na to se klidně můžete odvolat,když tam bude chtít někdo něco přidat popř dodělat "víc" kót apod. Stačí říct že to neni normalizovaný že to je dle vašeho návrhu dostačující. Nikdo Vám nemůže říct ANI popel. Po konzultaci s kámošem jsem došel k názoru že je dělat budu,ale že tam dám jen drsnosti,funkční uložení a maximální rozměr celé sestavy. Nic víc. Vše ostatní je na výrobákách popř sestavě.
Follow your intuition and embrace the change!

GReddy
Veterán
Veterán

Příspěvek

to jsem uhlirovi taky rikal kdyz jsem dal na navrhak na nenormaliziovany casti jen odkaz (cislo) vykresu a on mi rek ze tam proste musim napsat ze to je upinka polotovar 4hr rozmer x rozmer delka CSN.....taky mi to prijde uplne zbytecny...

David

Příspěvek

ALbi87: Nechci ti brát iluze, ale úspěšnost tvého "není to normalizované" postupu výrazně závisí na cvičícím :-D Dokážu si živě představit dialog typu "Já tam žádný kóty navíc už psát nebudu, podle mě je to dostatečné" "Tak já Vám taky nebudu psát žádnej zápočet do indexu" :-)

strojar1

Příspěvek

:D jo, zkus to rict Pospichalovi a poletis oknem

Naposledy oživil Anonymous v 05. listopad 2008, 03:16

Zamčeno

Zpět na „Archiv“