SK 1 - výkres součástky
-
kolard2
- V.I.P.

SK 1 - výkres součástky
Ahoj, potřebovala bych poradit, co mam špatně a co ještě dokreslit. Přikládám svoji skicu i fotku součástky, vždycky chtějí název, nevíte někdo, jak by se to mohlo jmenovat? Je to krabička č. 1041 a je to ta horní součástka...
- ALbi
- Čestný strojař

Re: SK 1 - výkres součástky
No pojmenoval bych to asi šroubení. K tomu náčrtku - určitě se zaměř na tlouťku čar - je dost bijící do očí, že jsou čáry pro závit vlevo tlusté. Jinak chybí dokótovat právě ten tlustě kreslený závit a místo radiusu 4 bych dal drážku za závitem, popř zápich. Drsnost Ra 3,2 bych místo "položení" na hranu dal na odkazovou čáru. Možná také chybí tolerance u závitů, tuším že jsme tam tenkrát psali nějaké 6g / 6H nebo tak nějak, je to ve skriptech. Drsnost 1,6 bych dal 3,2.
Takhle bych to viděl já:) Někdo vidí něco dalšího?
Takhle bych to viděl já:) Někdo vidí něco dalšího?
Follow your intuition and embrace the change!
-
kolard2
- V.I.P.

Tak jsem se snažila odstranit chyby, cos napsal. Moc díky za rady
Je to už takhle ok? Vím jen, že se učitelovi ještě nelíbilo něco vevnitř asi ten závit...ale jelikož jsem byla nemocná, tak si to už moc nepamatuji, zítra uvidím.
- ALbi
- Čestný strojař

Zkus ještě vytáhnout čáru značící vnitří díru. Jinak k těm závitům, tak mě napadlo že budou mít asi rozdílnout rozteč/stoupání. Jinak to dle mého vypadá dobře. Přeju hodně zdaru:)
- Jizah
- V.I.P.

vysvětli mi prosím.. proč máš na každém výkresu uplně jiné velikosti, co se kót týče? Teď mluvím především o velikosti závitů - na prvním je M24, na druhém M6. To ani nemluvim, že levá strana má po "úpravě" průměr velikosti cca 10 mm + je zde díra průměr 8 - tzn tloušťka stěny je asi tak 1 mm + odečteme li závit (či nedejbože zkosení zkosení 2x45°) tak zřejmě ještě menší než nulová 
Další věc - tolerování závitů. Závit, podobně jako průměry, se tolerují stylem prvek typu díra, či prvek typu hřídel, kde se bere v potaz, že díra je větší a do ní nasouvaný hřídel je menší. Z toho vyplývají i velikosti písmen u tolerancí (DÍRA hřídel). Tzn, že u toho tvého vnějšího závitu M10 (ale to asi bude tak kolem M30, když koukám na šupleru) se jedná o prvek typu hřídel a tolerance bude s malým písmenem, tzn ozančení závitu bude např M30x1,5-6g. Obdobně u vnitřního závitu M6 (opět předpokládám, že to bude tak něco kolem M20) - prvek typu DÍRA. Tzn označení bude např M24x1,5-6H. Ale pouze takle.. to co ty zde toleruješ, už je defakto spojení šroub+matice, kde se používá např 6H/6g apod.. + další věc - velká písmena mají přednost před malými. Tzn vždy 6H/6g.. nikdy ne 6g/6H.
Dále by možná nebylo uplně od věci okótovat i ten podlouhlej vnitřní průměr, přec jen nevim, jestli samotnej závit na tohle stačí.
A jen tak pro dokonalost můžeš lehce zkrátit osu uplně nalevo, aby neprotínala kótu + ten rozměr ( 8 ) bych lehce posunul dolu a kótu, celkově zkrátil, aby to nevytvářelo dojem, že se táhne až někam nahoru (to samé na druhé straně).
A dál už nějak nevím, do čeho bych rejpnul.. snad jen - ty zkosení na obou koncích se vztahujou jak pro vnější, tak i vnitřní část? Za dále - je nutné všude cpát to Ra 3,2? Bych spíš dal 3,2 jako celkovou (tzn na samotnym výkrese by se nikde neobjevila) a označil pouze 6,3 pro čela.
A to je už asi doopravdy vše, příjemnou zábavu
Další věc - tolerování závitů. Závit, podobně jako průměry, se tolerují stylem prvek typu díra, či prvek typu hřídel, kde se bere v potaz, že díra je větší a do ní nasouvaný hřídel je menší. Z toho vyplývají i velikosti písmen u tolerancí (DÍRA hřídel). Tzn, že u toho tvého vnějšího závitu M10 (ale to asi bude tak kolem M30, když koukám na šupleru) se jedná o prvek typu hřídel a tolerance bude s malým písmenem, tzn ozančení závitu bude např M30x1,5-6g. Obdobně u vnitřního závitu M6 (opět předpokládám, že to bude tak něco kolem M20) - prvek typu DÍRA. Tzn označení bude např M24x1,5-6H. Ale pouze takle.. to co ty zde toleruješ, už je defakto spojení šroub+matice, kde se používá např 6H/6g apod.. + další věc - velká písmena mají přednost před malými. Tzn vždy 6H/6g.. nikdy ne 6g/6H.
Dále by možná nebylo uplně od věci okótovat i ten podlouhlej vnitřní průměr, přec jen nevim, jestli samotnej závit na tohle stačí.
A jen tak pro dokonalost můžeš lehce zkrátit osu uplně nalevo, aby neprotínala kótu + ten rozměr ( 8 ) bych lehce posunul dolu a kótu, celkově zkrátil, aby to nevytvářelo dojem, že se táhne až někam nahoru (to samé na druhé straně).
A dál už nějak nevím, do čeho bych rejpnul.. snad jen - ty zkosení na obou koncích se vztahujou jak pro vnější, tak i vnitřní část? Za dále - je nutné všude cpát to Ra 3,2? Bych spíš dal 3,2 jako celkovou (tzn na samotnym výkrese by se nikde neobjevila) a označil pouze 6,3 pro čela.
A to je už asi doopravdy vše, příjemnou zábavu
a still more glorious dawn awaits. Not a sunrise, but a galaxy rise. A morning filled with 400 billion suns. The rising of the milkyway
-
kolard2
- V.I.P.

To Jizah: Neboj, vše jsem si opravila i kóty a značení závitů ještě potom na cviku, kde jsem to znovu a lépe přeměřila šuplérou
Bylo mi to uznáno za 1
Ještě bych potřebovala ale pomoct s doufám už poslední součástkou...moc si nevím rady jak zvolit řez...a prostě celkově, co je tam blbě a co mi tam ještě chybí. Z fotky je snad jasný o jakou součástku se jedná. Za pomoc a rady předem díky
Ještě bych potřebovala ale pomoct s doufám už poslední součástkou...moc si nevím rady jak zvolit řez...a prostě celkově, co je tam blbě a co mi tam ještě chybí. Z fotky je snad jasný o jakou součástku se jedná. Za pomoc a rady předem díky
- Jizah
- V.I.P.

plácnu od oka.. ale nemyslíš, že ten úhel 75° je trochu mimo? (ostrý, tupý..?). To samý ta značka poloměru R10 vpravo dole. přec jen pokud malá díra má průměr 15 mm, tzn poloměr 7,5 a přičteš k tomu vzdálenost k okraji (nechť oba oblouky jsou ekvidistantní
) - tzn 9 mm, tak by to mělo dát +/- R16,5.
Jinak na nějaký řezání bych se buď vykašlal - tzn přidat odkazovou čáru - jeden konec umístit do tělesa, druhej ven, a k němu napsat t xxx (to jest jakože tloušťka xxx mm); případně to prostě říznout svisle, aby byla vidět horní a velká díra a jdeš od toho..
A když už kotuješ průměry děr, tal přidat značku průměru - viz to 3x15.
A víc nevim, dneska už nedělám..
jo možná třeba dodělat svislou osu symetrie, aby to kótování bylo jednoznačný
Jinak na nějaký řezání bych se buď vykašlal - tzn přidat odkazovou čáru - jeden konec umístit do tělesa, druhej ven, a k němu napsat t xxx (to jest jakože tloušťka xxx mm); případně to prostě říznout svisle, aby byla vidět horní a velká díra a jdeš od toho..
A když už kotuješ průměry děr, tal přidat značku průměru - viz to 3x15.
A víc nevim, dneska už nedělám..
jo možná třeba dodělat svislou osu symetrie, aby to kótování bylo jednoznačný
a still more glorious dawn awaits. Not a sunrise, but a galaxy rise. A morning filled with 400 billion suns. The rising of the milkyway