Vedel by mi niekto poradiť ako by som mohol počítať takúto konzolu:
Hádam som dobre začal.
Staticky neurčitý nosník
-
bledo
-
arw
- Veterán

Re: Staticky neurčitý nosník
v bodě A nebo B předepsat podmínky pro u,v posuv(v ose x a y)=0 a natočení=0, pak stačí zjistit průběh momentu od zatěžujících sil a od jednotkových sil a momentu - nejlíp pro každou sílu zvlášť nakreslit průběhy, abys v tom pak neměl guláš a něco spočítal a použít Mohrův integrál popř. Castiglianovu větu - viz PP1 skripta, co tu někde jsou.. a budeš mít 6 rovnic o 6 neznámých..pak bych doporučil Matlab
jinak jak je to namalovaný, tak ty síly působí mimo rovinu souměrnosti nebo jak to v tý pružině pojmenovávaj(neutrální osa možná), takže by to byl ohyb do dvou směrů..ale když tam nemáš daný přesný místa působení sil, tak to je asi jen zjednodušený na rovinu
jinak jak je to namalovaný, tak ty síly působí mimo rovinu souměrnosti nebo jak to v tý pružině pojmenovávaj(neutrální osa možná), takže by to byl ohyb do dvou směrů..ale když tam nemáš daný přesný místa působení sil, tak to je asi jen zjednodušený na rovinu
-
bledo
Dajme tomu že to je zjednodušené a bude to v rovine. Neviem presne čo si myslel tými podmienkami u, v. Mohol by si mi to načrtnuť ako mam začať? Chcel by som to vedieť lebo ma to celkom zaujíma. Staticky neurčité ulohy som neriešil ešte.
- Jizah
- V.I.P.

a říkají ti ubec něco pojmy, jako je Mohrův integrál, či Vereščaginovo pravidlo?
a still more glorious dawn awaits. Not a sunrise, but a galaxy rise. A morning filled with 400 billion suns. The rising of the milkyway
-
bledo
No viem že sa ním počíta priehyb y a tuším aj sklon priehybu fi. Pokial si pamatam ale mato niečo s Castilianovou vetou. Vieš mám v tom trochu zmätok lebo sice PP1, PP2 som prešiel ale nevenoval som sa tomu na 100%. A zase Statiku som prešiel na v pohode ale to boli jednoduche priklady. Teraz som chcel navrhnuť konzolu (staticky neurčitý) ako je na tom obrázku a pomocou vzorcov zadať do excelu výpočet statických síl, ich vutorné silové účinky. Len take približné hodnoty ale vzhladom na to že ta konzola nieje v bokoryse symetrická tak to bude komplikovanejšie kedže bude konzolu vykrucať aj do priestoru. Nieje to take jednoduche hh. Jednoduchšie je hodiť to do inventora alebo ansysu kde mi vyhodí priehyb a napätia. Aspon by si mi mohol povedať že ked mi vyhodi napr.vinventore určité napatie v niektorom mieste na konzole, či to stačí porovnať s dovoleným napatím materiálu alebo to treba tiež rozlišovať pre dovolene napatie v ohybe, tahu a pod?
Vyhodilo mi to vonmisesove napatia, posunutia a suč. bezpečnosti. Tam už nemusim nič počítať ked viem bezpečnosť nie?
Vyhodilo mi to vonmisesove napatia, posunutia a suč. bezpečnosti. Tam už nemusim nič počítať ked viem bezpečnosť nie?