Vykres odlitku-norma
-
kamikaze909
Vykres odlitku-norma
Ahoj. Potreboval bych poradit co za normu ma bejt na vykrese odlitku? Mam nakresleny vicko a nad razitkem po me chce cvicici nejakou normu pry je to ISO a ze se tak oznacuji odlitky ale netusim kde to mam sebrat. Diky za radu.
-
Vaňous
- V.I.P.

Re: Vykres odlitku-norma
je to ISO 8062
Zápis: ISO 8062 - CT13 - RMA 6 (H)
CT13....stupen presnosti odlitku (1 az 16)
RMA 6 (H)...uroven pridavku na obrobení (A az K)
Jinak je to ve skriptech TK, str 33
Zápis: ISO 8062 - CT13 - RMA 6 (H)
CT13....stupen presnosti odlitku (1 az 16)
RMA 6 (H)...uroven pridavku na obrobení (A az K)
Jinak je to ve skriptech TK, str 33
-
kamikaze909
Diky moc tak tohle jsem prehlidnul v tech skriptech.
-
Nick11
Chtel jsem se zeptat. Kdyz mam odlitek podle nejake slevarenske normy a vykres hotoveho dilu, na ktere je norma ISO 2768 mK.Pokud neobrabim nektery rozmer, ktera norma je urcujici pro tento rozmer? Musi slevarna dodrzet aby rozmer vysel jako podle normy na hotovem vykresu?
- w.e.n.aaa
- V.I.P.

Podle mě to je tak,že když chces po slévárně odlitek,tak musíš nakreslit výkres odlitku (výkres hotové součástí tam je naznačen).Ty jako konstruktér musíš počítat s tím,jestli tvar výsledného odlitku bude splňovat výsledný (obrobený) výrobek.Tam kde nepotřebujes "pěknou" hladkou obrobenou plochu,tak tam proste bude odlitý tvar.Ale kde bude dosedat jiná součást,tak tam bude přídavek.Který se obrobí..Takže ve slévárně se jede podle normy na odlitky!
Škola je ústav pro lidi, kteří nevědí, co s volným časem...i mě tam zavírají, přestože vím, co s časem.
-
Nick11
Diky za odpoved, asi to tak bude. Psal jsem na katedru slevani, kontaktoval jsem tam jednoho odbornika, ten nevedel, pak sem se ptal sefky katedry, kterou mi ten pan doporucil a ta nevedela taky...Jen mi napsala, ze DIN je evropska norma, tak sem ji pak uz dal nepsal. Mam jeste jeden dotaz. V norme na odlitek sem nenasel tolerance pro rovinnost. Rovinnost sem nasel pouze v norme DIN ISO 2768-mK, ktera je pro obecnou toleranci pro vsechny rozmery, ktere nejsou presneji tolerovany. Da se nekde tolerance odlitku na rovinnost najit?